Duminică, 24 Feb 2019
You are here:

Comuna Tifesti, judetul Vrancea este situata la 22 grade latitudine nordica si 46 grade latitudine estica pe un platou de forma trapezoidala ce coboara de pe dealul Scortestilor(Iresti) si pana la soseaua nationala, in dreptul satului Bizighesti. Acesta este unul din cele sase dealuri pe care apele raurilor Milcov, Putna, Susita, Zabraut, Caragna si tropus le-a daruit din cele mai indepartate timpuri. La sud-vest platoul care coboara in albia raului Putna, iar la nord-est in cea a raului Susita. Aceasta panta este mai putin abrupta pe masura ce platoul coboara spre campie.

Se pare ca prima atestare documetara este din inscrisul de la 25 iulie 1638 cand Marica vinde partea sa de vie egumentului Partenie in dealul Tifestiului.

Pe aceste vechi meleaguri s-a dezvoltat comuna Tifesti cu satele componente: Clipicesti, Vitanesti, Sirbi, Tifesti, Olosesti, Baltinesti, Igesti si Patrascani. Satele comunei Tifesti erau asezari distincte si se desparteau prin ulite:

Gaftonei- despartea Sirbi de Tifesti

Sarateanu- despartea Tifesti de Olesesti

Drumul diligentelor- ce leaga Moldova de Tara Romaneasca ce trecea la marginea satului Olesesti de la Ratesul Haret prin codrul Izvoarele (la nord de Maraesti), coboara spre Putna, ajungand la raul Milcov.

Populatia comunei Tifesti este de 5222 locuitori, din care pe sate astfel:

Tifesti -1003 locuitori

Sirbi -790 locuitori

Vitanesti – 333 locuitori

Clipicesti – 545 locuitori

Olesesti – 952 locuitori

Batinesti – 874 locuitori

Igesti – 257 locuitori

Patrascani – 468 locuitori